Потъващите острови на Малдивите Малдивите са  една от най-красивите островни държави

...
Потъващите острови на Малдивите
Малдивите са  една от най-красивите островни държави
Коментари Харесай

Най-невeроятните островни нации

Потъващите острови на Малдивите

Малдивите са  една от най-красивите островни страни в южния Пасифик, само че това надали ще е за дълго. Архипелагът от 1200 коралови острова е 1.5 метра под морското ниво и се чака да потъне още повече заради увеличението на равнището на международния океан, породено от световното стопляне през последния век. Правителството се надява да задели задоволително пари от туризма с цел да купи нов дом на народа.

 

Най-големият остров в езеро на остров в езеро на остров

Островът с езеро на остров Нюфаундленд е 18-тият сходен остров по величина в света. Остров Глоувър се намира в езеро Гранд лейк и на него има 7 други езера. В едно от тези езера има различен остров, това го прави остров в езеро на остров в езеро на остров.

 

Науру – най-малката самостоятелна островна страна в света

Науру се намира на 4000км. югозападно от Хонолулу в Тихия океан и е най-малката самостоятелна островна страна със своята повърхност от 13кв.км. Някога Науро е имал максимален Брутният вътрешен продукт в света поради богатите си находища на фосфат, само че през 2006г. залежите са изчерпани и островът запустява.

 

Остров Редонда

Малкият карибски остров Редонда се намира на 35км. югозападно от Антигуа и е безлюден поради стръмният и каменист терен и неналичието на питейна вода. Това обаче не пречи на Редонда да се трансформира в микро нация, с помощта на писателя М.П. Шийл, който декларирал, че татко му напълно законно го е оповестил за „ Крал ” на острова през 19 век. Историята най-вероятно е измислена, само че е задоволителна с цел да породи подозрения.

 

Буве – най-отдалеченият необитаем остров на земята

Повърхността на Буве е покрита най-вече с глетчери и на него не живее съвсем нищо друго, с изключение на тюлени, пингвини и някои птици. Откривателя на острова документирал втори остров наоколо, който по този начин и не бил забелязан още веднъж. През 60-те години на острова е открита избавителна лодка, в която от пасажерите нямало и диря.

 

Островите Питкерн

Островите са най-известни със своите жители – наследници на бунтовниците от кораба Баунти и таитяните, които ги придружавали. През 1790г. те се заселили на острова и запалили Баунти, които към момента се вижда под водата на залива Баунти. Повечето от бунтовниците и таитяните умрели от алкохолизъм, заболявания и убийства, до момента в който останалите заживели умерено. Островите Питкерн стават английска колония през 1838г. и в този момент са оттатък океанска територия на британците. Питкерн е най-малкото притежание в света (по население) и е обвързвано с познатото на всички название на кокосовия десерт „ Баунти “.

 

Призрачният остров Ганкаджима

Остров Ганкаджима, по-рано именуван остров Хашима, е бил просто един безлюден коралов риф, само че с откриването на въглищата идват и първите заселници, които построили въглищни мини и високи, бетонни жилищни блокове. Миньорите разширили острова изкуствено до момента в който не замязял на военен транспортен съд отдалеко. От там идва и името му, което в превод значи Корабен остров. Ганкаджима е имал най-голяма плътност на популацията в света до преди по-малко от 50 години, когато е бил благосъстоятелност на Митсубиши, само че е зарязан през 1974г. и оттогава е запустял. Пътуването до острова е неразрешено.

 

Венеция

Няма по какъв начин да не споменем и една от най-известните групи острови в света – Венеция. Тя в миналото е била самостоятелна нация и постоянно е посочвана като един от най-красивите градове. Разпростира се на 118 дребни острова във Венецианската лагуна в Адриатическо море и в миналото е била могъща република и значим търговски център сред Европа и Азия. Сградите във Венеция стартират да потъват с огромна скорост през 20-ти век и макар че в този момент това става по-бавно, италианското държавно управление продължава да търси способи да отбрани града.

 

 

Нигард Кей

Нигард Кей може би е най-невероятния частен остров в Карибите и можете да го видите единствено в случай че можете да си позволите да платите $42 000 дневно. Целият 6 акров остров е затрупан със здания, въодушевени от Маите. Ако живеете като Опра, Шон Конъри и Робърт Де Ниро, персоналният Боинг 727 на Питър Нигард може да ви вземе от всяка една точка на света.

 

Източник: webecoist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР